StartpaginaGeschiedenisLibreBandstotenDriebandenKaderKunststotenPoolSnookerPower-SnookerArbitrageHistorische GroothedenWereld-ToppersClubs van NederlandStel jezelf voorSchijnwerperWeb winkelPrijsvraagLeuke biljart weetjesDownloadsSpelletjesAnimaatjesAfbeeldingenGastenboekForumLinks en PartnersContact

         Bol.com logo Link naar Bol.com Bol.com actie link

    Opruiming (120x600)  

Biljart spelletjes

Even een leuk spel op het biljart spelen?

U vindt hier enkele spellen die op een daadwerkelijk biljart worden gespeeld. Dus geen op biljarten gebaseerde spellen zoals "trekbiljart". Het zijn de zogenoemde Café-spellen, maar zeker zo leuk om op uw vereniging te spelen met uw clubgenoten.

Bij deze spellen wordt er vanuit gegaan dat u een minimale kennis van het biljarten bezit. Zo niet, dan verwijs ik bij deze naar de dichtsbijzijnde biljartclub!

10 over rood

mannetje duwt rode balHet 10 over Rood wordt gespeeld met de drie ballen op tafel.

Zoals de naam al doet vermoeden speelt men elk te maken punt EERST via de rode bal en is het de bedoeling om in totaal 10 caramboles te maken.

Het leukste is het om dit spel met een groepje te spelen. Men speelt allen met dezelfde witte, of gele bal. De bedoeling is dat ieder die de 10 caramboles haalt voor dat moment klaar zijn met het spel. Diegene die overblijft en niet de 10 caramboles haalt, is helaas de verliezer. Meestal word er om een rondje gespeeld en betaald de verliezer van het spel.

Op het aantal van 7 punten staat men vast en kan men zijn punten niet meer kwijt raken. Mis je rood en je hebt nog geen 7 punten behaald, dan verlies je het tot dan toe behaalde aantal punten en moet men weer van nul af starten. Het is gangbaar dat de laatst carambole moet worden gemaakt door een driebandstoot, of een losse bandstoot. Dit om nog lang de spanning er in te houden.

Als er bij de spelers een groot niveau verschil aanwezig is, wordt vaak afgesproken dat de sterkere speler bijvoorbeeld 10 driebanders, of 10 bandstoten moet maken. In de kroeg is dit het een zeer populair spel. Er zijn biljartclubs die hier toernooien in houden. De genoemde aantallen caramboles of wanneer met "vast" staat kan onderling anders worden afgesproken.

Kastje / Kistje biljarten

Ook bekend in het café is het kastje, of kistje biljarten. Deze zijn te koop bij de biljart speciaalzaken.

kastje - kistjeMen plaatst het kastje op het midden van de biljarttafel op de middenstip.

Dit kastje heeft aan de vier zijkanten een opening waar de ballen doorheen kunnen rollen zoals te zien op de afbeelding.

De rode bal ligt op de plek waar deze tijdens de aquitstoot ook ligt. De witte bal ligt recht tegenover de rode bal op de middenstip tussen de stippen waar normaal gesproken wit en geel liggen. Hierdoor komen de witte bal, het kastje en de rode bal op één lijn te liggen.

Alle deelnemers aan het spel beginnen de 1e stoot van aquit en spelen deze aquitstoot via de band omdat rechtstreeks door het kastje te makkelijk zou zijn. Als de laatste speler is geweest speelt men vanaf die positie verder. Een ieder krijgt een afgesproken aantal punten. (meestal 5 en afhankelijk van de speelsterkte)

Als men rood heeft geraakt is dat een juiste stoot en gaat de beurt naar de volgende speler. Als men rood mist, wordt er één punt afgetrokken van het aantal. Bij nul ligt een speler er uit. (vaak krijgt de 1e speler op nul nog een extra punt)

Als optie kan er ook met de 3e bal op tafel worden gespeeld. Hierbij kan worden afgesproken dat elke carambole die gemaakt word, weer bijgeteld kan worden mits een speler punten is kwijt geraakt. Als leuke bijkomstigheid vormt de 3e bal ook weer een obstakel in het raken van de rode bal.

Frog

 

Kikkeren

Kikkeren is een vrij makkelijk te spelen spel. De regels staan vast, maar de te maken caramboles zijn variërend naar speelsterkte van de spelers.

Uitleg

Het spel start van acquit waarna alle spelers met dezelfde gemerkte bal verder spelen. De bedoeling is om een bepaald aantal Libre, Bandstoot en Driebanden caramboles te maken. Daarnaast een aantal zogenaamde Kikkers.

kikkerEen Kikker is een carambole waarbij geen enkele bal een band raakt. Dit zijn de moeilijkste caramboles die er gemaakt moeten worden zoals u zult merken als u dit spel gaat spelen.

Als er een clubmoyenne bekend is van spelers, dan neemt men de helft van de te maken caramboles.

Ook is het mogelijk om de helft te nemen van de te maken caramboles van de officiële KNBB wedstrijden. Uiteraard mag er ook een carambole-aantal onderling worden afgesproken.

Voorbeeld

  • 25 te maken Libre
  • 15 te maken Bandstoten
  • 10 te maken Driebanden
  • 3 te maken Kikkers

ELKE stoot MOET worden geannonceerd door de speler en word direct geturft door een medespeler. Als tip kan gezegt worden dat men snel de Kikkers gespeeld moet hebben. Het is een bijna onmogelijkheid deze op het laatste moment nog te moeten maken. Ervaar het zelf maar eens!

Startpagina (1) 2 3 4