StartpaginaGeschiedenisLibreBandstotenDriebandenKaderKunststotenPoolSnookerPower-SnookerArbitrageHistorische GroothedenWereld-ToppersClubs van NederlandStel jezelf voorSchijnwerperWeb winkelPrijsvraagLeuke biljart weetjesDownloadsSpelletjesAnimaatjesAfbeeldingenGastenboekForumLinks en PartnersContact

         Bol.com logo Link naar Bol.com Bol.com actie link

     

Driebanden

Het Driebanden is wel het meest bekende biljartspel in Nederland en België. Ook wereldwijd geniet dit spel grote bekendheid en kent het een enorme populariteit naast het Pool en het Snooker biljarten.

Dick Jaspers juigend met keu omhoog

Nederland kent op het moment als grootste speler in het Driebanden Dick Jaspers. Over Dick en anderen valt op deze site meer te lezen.

Driebanden

Binnen het Driebanden worden alle biljarttechnieken samengevoegd tot een tactisch spel waarin verdediging en aanval snel in elkaar kunnen overgaan. Het heeft de afgelopen jaren enkele veranderingen doorstaan om het spel aantrekkelijker te maken voor het publiek en de spelers.

Het Driebanden is ter wereld gekomen omdat dit een logisch gevolg was vanuit het Libre en Bandstoten. Het maakte direct de biljartspellen nog spannender en voegde allerlei "toverballen" samen in één spelsoort. Het is een kunst op zich.

Wat maakt driebanden zo aantrekkelijk

Uiteraard heeft elke variant van het biljarten zijn moeilijkheidsgraad en speelregels, zo ook het Driebanden.

trekstootOok een partij Driebanden start met de "trekstoot" waarbij de uitkomst daarvan bepaalt wie er mag beginnen met de partij.

De arbiter zal beide spelers hun inspeeltijd gunnen, waarna de acquitstoot wordt neer gelegt.

Een professionele wedstrijd gaat om 50 caramboles. Dit was vroeger 60 en wordt naar 40 caramboles gebracht.

Het bouwen van series zoals bij het Libre, Bandstoten en Kader is bij het Driebanden niet meer mogelijk. Het blijkt niet meer zo makkelijk te zijn, nu er drie banden geraakt moeten worden voordat één carambole tot stand is gebracht.

Ook wordt bij sommige toernooien tegenwoordig het set-systeem gespeeld. Het gaat dan om "the best of 3" en "the best of 5". Elke set gaat tot 15 caramboles en zorgt er voor dat een tegenstander nooit tegen een "te grote" achterstand aankijkt.

Dat houdt het natuurlijk lekker spannend en snel.

Jammer genoeg zijn bij een setsysteem dan ook geen hogere series meer mogelijk dan die 15 omdat er al weer snel een nieuwe set wordt gestart. We zien tijdens deze toernooien geen uitschieters meer naar 20 of naar 30 caramboles.

Semih SayginerDe hoogste serie ooit behaald op de grote matchtafel staat op naam van Semih Sayginer. Hij maakte 31 caramboles.

Het hoogste partijgemiddelde stond, tot 8 oktober 2011, op naam van drie mannen. Torbjörn Blomdal, Frédéric Caudron en Marco Zanetti hebben alledrie een gemiddelde van 5.555 gespeeld, in een partij van 50 caramboles. Eddy Merckx verpulverde dit record in Duitsland, te Ferbach.

Hij scoorde de 50 caramboles in 6 beurten! Een partij gemiddelde van 8,33!!!

Het biljarten, en natuurlijk ook het Driebanden bestaat uit kennis, begaafdheid en keiharde training. Daarnaast bestaat natuurlijk de theorie uit de boeken over het biljarten als hulpmiddel. Zo bestaan er aardig wat systemen die men kan toepassen op het biljart om je mee te helpen die hele moeilijke bal te maken.

 
Startpagina (1) 2 3