StartpaginaGeschiedenisLibreBandstotenDriebandenKaderKunststotenPoolSnookerPower-SnookerArbitrageHistorische GroothedenWereld-ToppersClubs van NederlandStel jezelf voorSchijnwerperWeb winkelPrijsvraagLeuke biljart weetjesDownloadsSpelletjesAnimaatjesAfbeeldingenGastenboekForumLinks en PartnersContact

         Bol.com logo Link naar Bol.com Bol.com actie link

     

Geschiedenis

De geschiedenis van het biljarten is een lange geschiedenis die zelfs terug strekt tot in de 15e eeuw. Men neemt aan dat voor het jaar 1550 het spel buiten werd gespeeld en het de voorloper van het Engelse Pall Mall spel is. Hier gaat het om een soort Croquet waarin de bal door poortjes wordt gespeeld.

Ook zijn er richtingen die denken dat het biljartspel zijn oorsprong vindt al 200 jaar voor Christus. Echter zijn hier geen bewijzen voor gevonden.

Wat wel zeker is, is dat het in eerste instantie een open lucht spel was, dat buiten plaats vond en alleen gespeeld werd door de rijken der aarde.

De ballen waren van hout en klei gemaakt en de toenmalige keus werden gebruikt om te duwen in plaats van te stoten. Het doel was, om met zo weinig mogelijk beurten, alle poortjes te passeren.

Het was een spel voor Koningen en Edelen.

Fransen aan het biljartNa 1550 vindt men het spel binnenshuis in de landen Engeland, Frankrijk Spanje en Italië.

Hier wordt dan met een kromme keu gespeeld op een tafel met opstaande rand en met de poortjes nog aanwezig op tafel.

De ballen worden geschoven in plaats van gestoten. Er stond een blokje (de Koning) op tafel, en deze fungeerde als doel om te raken.

De biljartregels waren uiteraard ook afwijkend, want raakte je de andere twee ballen, dan werd je bestraft.

De biljartballen werden voor de rijken der aarde toen nog vervaardigd uit ivoor van de slagtanden van olifanten. Rond het jaar 1650 namen Nederlandse emigranten enkele biljarttafels mee naar Amerika waardoor dit spel ook daar werd geïntroduceerd.

Spaanse hof

Vandaag de dag is er nog steeds onenigheid over de oorsprong van het biljarten.

 

 

De Engelsen beweren dat de naam “billiart” een vervorming is van het woord “yard” (ellestok), en eventueel samen met het woord "ball".

In ieder geval stootte William Kew met deze “yard” voor het eerst het balletje.

De Fransen echter geven een hele andere betekenis aan het woord “billiart”. Zij zeggen dat het een samenvoeging moet zijn van de woorden “bille” (bal) en “art” (kunst). Lijkt een zeer logische naam-samenvoeging.

Kunst van het balspel

Wie het dan ook bedacht zal hebben.

De Franse betekenis van het woord zal wel de juiste zijn. Het verandert echter niets aan de claim van de Engelsen. In die tijd sprak de Adelstand in Europa veelal Frans waardoor het nog steeds van Engelse makelij kan zijn geweest. De taal hoeft dus geen verwijzing te zijn naar een Franse oorsprong.

Aan Lodewijk XI is de tafelversie van het spel te danken. Deze zou om gezondheidsredenen het spel niet meer buiten kunnen spelen en zodoende opdracht hebben gegeven een binnen tafel te maken.

Hierdoor stamt de biljarttafel uit de 15e eeuw en werd deze gemaakt uit een houten blad met een fijn groen laken er op, waarbij de banden opgetrokken waren uit leder. De groene kleur van het laken moest het gras doen herleven binnenshuis.

 
Startpagina (1) 2 3 4 5