StartpaginaGeschiedenisLibreBandstotenDriebandenKaderKunststotenPoolSnookerPower-SnookerArbitrageHistorische GroothedenWereld-ToppersClubs van NederlandStel jezelf voorSchijnwerperWeb winkelPrijsvraagLeuke biljart weetjesDownloadsSpelletjesAnimaatjesAfbeeldingenGastenboekForumLinks en PartnersContact

         Bol.com logo Link naar Bol.com Bol.com actie link

     

Historische Grootheden

De geschiedenis leert ons dat vrouwen in elke eeuw en elk tijdperk invloed hebben gehad op de gebeurtenissen en keerpunten in het bestaan van de mens.

We beginnen deze reeks dan ook met een aantal Historische Vrouwen.

vrouwen aan tafel geschiedenisAl in de 15e eeuw beoefenden vrouwen het biljart grondspel in zijn eerste vorm.

Zij stonden aan de wieg van het ontstaan van de edele kunst van het biljarten.

Er wordt verteld dat het juist de vrouwen waren die dit spel speelden wanneer de mannen gingen jagen of ten strijde trokken.

De Franse krant "Le Journal de Paris" vermeldt in al 1426 ene "Margot" die de mannen overtrof in haar biljartspel. Blijkbaar was zij zeer mooi en verleidelijk.

Tja, wij mannen zijn dan toch ook weer zeer snel afgeleid. Ook dat is van alle tijden. Helaas is er geen foto of gravure beschikbaar van deze mysterieuze Margot.

Marie-Stuart, Queen of Scots

Mary, Queen of ScotsAls we het gaan hebben over de beroemde vrouwen uit de geschiedenis, dan is Marie-Stuart, Queen of Scots er ééntje om te noemen.

Deze 18 jarige weduwe en echtgenote van Frans II van Frankrijk, waar zij maar 17 maanden mee getrouwd was, was een fervent speelster.

Bekend van haar is het feit dat zij op eigen verzoek werd ingewikkeld in het doek van haar biljart, na haar terechtstelling. Haar liefde voor het spel stopte dus niet bij haar dood.

Marie-Antoinette van Habsburg-Lotharingen

Marie-AntoinetteOok Marie-Antoinette speelde dagelijks biljart. Ook over haar kunsten is vrij weinig bekend.

Uiteraard, over hoe het haar verging is meer bekend. Uitgehuwelijkt aan de Franse Koning lag zij niet goed bij het volk en de hofdames.

Op 16 oktober 1793 werd zij op de guillotine onthoofd. Wat meer bekend is over haar biljarten is het volgende.

Zij bezat een keu uit één stuk en deze was gemaakt uit een olifantentand, met een gouden pomeranshouder. Uit haar dagboeken blijkt verder dat, zij en haar man Lodewijk XIV, aan het biljarten waren, de avond voor haar gevangenneming. Zij won deze partij maar verloor de dag erna haar hoofd.

Catharina II, Tsarin van Rusland

Tsarin Catharina 2eZij stond beter bekend om haar standvastigheid rond het biljart dan dat zij het liefdesspel beheerste. Catharina II heerste tot haar dood over Rusland en bracht een begin aan de verwestelijking.

Op 67 jarige leeftijd overleed zij aan de gevolgen van een beroerte na een zeer roerige regeerperiode.

Bekend om haar sexuele uitspattingen in een vroom en preuts land, heeft zij vele minnaars gekend.

Toch zijn er van haar vermeende uitspattingen geen directe bewijzen gevonden en gaf zij zich altijd aan één minnaar tegelijk. Dit waren dan wel velen.

Queen Victoria

Queen VictoriaOver de biljartkunsten van Queen Victoria en haar man Albert is jammer genoeg ook maar weinig bekend.

De geschiedenis verteld ons wel dat het Koningklijk paar toen al een verwarmd biljart tot hun beschikking hadden, en deze lieten plaatsen in het jaar 1838 in Windsor Castle.

Daarbij mag gezegt worden dat Victoria veel betekent heeft voor Engeland en haar land tot grote hoogte heeft gebracht. De United Kingdom is dan ook het enige land dat ooit bezit had in alle werelddelen tegelijk. Daarmee was het het grootste rijk ooit.

Startpagina (1) 2 3