StartpaginaGeschiedenisLibreBandstotenDriebandenKaderKunststotenPoolSnookerPower-SnookerArbitrageHistorische GroothedenWereld-ToppersClubs van NederlandStel jezelf voorSchijnwerperWeb winkelPrijsvraagLeuke biljart weetjesDownloadsSpelletjesAnimaatjesAfbeeldingenGastenboekForumLinks en PartnersContact

         Bol.com logo Link naar Bol.com Bol.com actie link

           

         

 

Pool

Bij pool geldt dat er overal andere regels gelden.

Hier vind je de uitleg zoals ze worden gebruikt op de officiële Nederlandse toernooien- en competities. Er zijn natuurlijk bijzondere gevallen.

Hiervoor kun je ook eens kijken op de Word Pool Billiard Association.

We gaan hieronder de diverse speelsoorten maar eens behandelen. Helemaal op het einde behandelen we de algemene regels zoals deze bij de World Pocket-Billiard Association gehanteert worden.

8 ball poolbal

8 Ball Pool (Eightball)

 

 

Middels de afstoot is bepaald wie er met welke kleur ballen speelt. Dat kunnen de hele ballen zijn, of de halve ballen. De hele ballen 1 t/m 8 zijn volledig in één kleur. De halve ballen 9 t/m 15 hebben de gekleurde band. De speelbal is wit.

Het doel van 8 ball is dat diegene die al zijn ballen heeft gepot, en dan de zwarte 8 ball, de winnaar is. Zolang je geen fouten maakt blijf je aan de beurt.

Opleggen van de ballen is soms verwarrend voor beginners, maar bij 8 ball maakt dit weinig uit. Zolang de zwarte 8 ball maar in het midden wordt geplaatst binnen het rack.

Onderin moet dan aan de rechterkant een hele bal en aan de linkerkant een halve bal.

 

alle pool ballen in doospool ballen op tafel

 

De break is de term voor de afstoot waar de startende speler mee begint. De witte speelbal wordt dan op de lijn, of achter de lijn gelegd, tegenover het rack. Die ruimte heet kitchen.

Break

Er zijn twee manieren om te bepalen wie begint. Er kan simpelweg een muntje opgegooid worden (tossen), of beide spelers spelen een bal naar de korte bovenband zodat deze terugkeert naar de korte onderband.

De speler die zijn bal het dichtste op de band weet te plaatsen mag beginnen.

pool tafel bovenaanzichtHet is een geldige break bij het afstoten als er minimaal vier ballen een band raken. Dit is exclusief de witte speelbal.

Ook is het een geldige break als er een bal of ballen wordt gepot.

Als dit een halve bal betreft, dan speelt de breaker met de halve ballen. Is dit een hele bal, dan speelt uiteraard de speler met de hele ballen. Wordt de zwarte bal gepot, is het spel alweer direct afgelopen, en heeft de breaker dit spel verloren.

 
Startpagina (1) 2 3 4 5 6 7 8 9