StartpaginaGeschiedenisLibreBandstotenDriebandenKaderKunststotenPoolSnookerPower-SnookerArbitrageHistorische GroothedenWereld-ToppersClubs van NederlandStel jezelf voorSchijnwerperWeb winkelPrijsvraagLeuke biljart weetjesDownloadsSpelletjesAnimaatjesAfbeeldingenGastenboekForumLinks en PartnersContact

         Bol.com logo Link naar Bol.com Bol.com actie link

     

Snooker

Zoals al eerder te lezen zijn de eerste vormen van het biljarten al wat eeuwen terug gevonden. Snooker is een vrij recente versie. In het Brits Koloniale India is het spel ontstaan toen officieren van het Britse leger nieuwe variaties bedachten op het populaire biljarten.

Sir Charles Neville ChamberlaineEr wordt algemeen aangenomen dat Kolonel Sir Charles Neville Chamberlain in 1875 voorstelde om de gekleurde ballen van "Pyramids" toe te voegen aan de zwarte bal en rode ballen van het Black Pool.

Dit gebeurde in de officierskantine in Jubbulpore in India. Black Pool is een spel met 15 rode ballen en 1 zwarte. Er kwamen dus geel, groen en roze bij. Later nog bruin en blauw. Verder gaan over het ontstaan meer verhalen, maar tot nu toe is dit de versie over het ontstaan van het moderne Snooker.

Naamgeving

Soldaten in het toenmalig Britse leger werden Snookers genoemd. Het werd de populaire benaming voor een beginner van het biljartspel. Het woord werd blijkbaar zo vaak gebruikt dat het aan het spel zelf bleef plakken en zodoende de naam Snooker kreeg.

Het spel croquet was in die tijd het spel om te spelen voor de Britten, maar omdat dit in het regenseizoen niet gespeeld kon worden, gingen de soldaten op zoek naar een vervanging.

Dit werd het biljartspel en samengevoegd met Black Pool ontstond het Snooker. Op afbeeldingen is nog goed te zien dat er met de gebogen keu werd gespeeld op een tafel met de poortjes en de pockets. De afgevlakte achterkant van de keu herinnerd bij Snooker nog steeds aan die dagen.

Neil RobertsSnooker werd in Engeland geïntroduceerd toen John Roberts, een biljartkampioen uit die periode, naar India reisde en daar kennis maakte met het spel. Engeland is het thuishonk voor Snooker. Toch leveren Australië, Ierland en Canada ook toppers voor het spel op.

De laatste jaren komen zelfs Chinezen voor op topniveau. In Nederland, België en Duitsland wordt weliswaar veel gesnookerd maar zijn veel minder biljarters op het hoogste topniveau te vinden.

De man die het snooker heeft groot gemaakt heet Joe Davis, een ware legende die tevens de belangrijkste drijfveer was voor het eerste wereldkampioenschap in 1927. In de decennia daarna kreeg het snooker meer en meer status in de biljartwereld.

Er stonden zeer getalenteerde spelers op zoals Ray Reardon, Alex Higgins, Steve Davis, Dennis Taylor, Stephen Hendry, Jimmy White en Ronnie O'Sullivan. De lijst is te groot om hier nu allemaal op te noemen. Dan vergeet ik hier ter plekke de gehele periode na het jaar 2000 met alle namen die daarbij horen.

Logo WPBSAIn 1968 werd de WPBSA opgericht, dat Snooker op het professioneel niveau organiseert.

De hieronder beschreven regels zijn onderdeel van de regels zoals deze zijn opgesteld door deze biljartorganisatie.

Snooker is een biljartvorm waarbij twee tegenstanders of twee teams tegen elkaar spelen op een biljarttafel.

Op het biljart liggen in totaal 22 biljartballen waaronder 15 rode, 1 gele, 1 groene, 1 bruine, 1 blauwe, 1 roze en 1 zwarte bal. Uiteraard mogen we de witte speelbal daarbij niet vergeten.

Een belangrijk verschil met andere biljartvormen is de afmeting van het biljart. De snookertafel is normaal gesproken groter dan een pooltafel of carambole biljart. Ook zijn de biljartballen kleiner (52.5 mm) en lichter. Dientengevolge zijn de keu's ook dunner.

Startpagina (1) 2 3 4 5 6 7 8